VITAMINELE
Un organism sanatos are nevoie de vitamine,acestea sunt responsabile de vitalitatea si energia noastra de zi cu zi.Alimentatia corecta si echilibrata ar trebui sa asigure suportul necesar de vitamine si minerale pentru organism,insa de multe ori efortul prelungit,stresul,starile de covalescenta,cresterea si dezvoltarea,activitatile zilnice epuizante, cer sa suplimentam acest aport de vitamine cu unele sintetice de laborator.
Cele mai cunoscute vitamine sunt A,B,B 2,B 5,B 6,B 8,B12,C,D,E,K,PP
VITAMINA A
VITAMINA A -Rol asupra cresterii
organismului; asupra vazului;antiinfectios;este vitamina tegumentului si
a mucoaselor,cresterea oaselor, functia ovariana si
testiculara,dezvoltarea embrionala, si in reglarea cresterii si
diferentierea tesuturilor epiteliale.Indicata in tratamentul starilor de
hipovitaminoza asociate carentei alimentare si tulburarilor de absortie
si depozitare a vitaminei in organism.
Alimente care contin vit.A lapte,unt,galbenus de ou,untura de peste,ficat,rinichi,legume precum rosii, morcov, ardei, sfecla rosie ,varza,spanac,patrunjel, dovleac sau fructe caisele.
Carenta vit.A.din organism duce la tulburari oculare(xeroftalmia,keratomalacia),cutanate(xerodermia,cheratinizarea pieli),digestive(diaree,inapetenta)
Cele mai importante surse de vitamina B1 sunt drojdia de bere, coaja cerealelor, taratele, carnea, ficatul, rinichii, ouale. Are o compozitie chimica complexa cu un continut bogat in sulf.
Detine un rol important in metabolism si in functionarea optima a sistemelor nervos, muscular si a cordului. Are actiune diuretica, lipsa ei din organism cauzand cunoscutul edem din boala beri-beri.
Riboflavina este extrem de importanta in procesele de crestere si respiratie celulara, de asemenea si la procesele de oxidare si fosforilare, Are si un rol metabolic(scade glicemia la diabetici).
Carenta vit.B2 din organism cauzeaza afectiuni oculare (irite, ambliopii), cutanate si mucoase(dermatita, stomatita, cheilita angulara, parul devine friabil si se albeste), nervoase si sanguine( apatie, facies de Parkinson, ataxie, nistagmus, kinezii si anemie)
Are actiune lipotropa, evitand incarcarea grasa a ficatului, de asemenea are un rol important in hematopoieza fiind recomandata in tratamentul anemiilor.
Are culoarea rosie si se gaseste in ficat, splina, carne, paine neagra si drojdie de bere.
Stimuleaza eritropoieza si leucopoieza, cu recomandare in anemii si leucopenii: anemie macrocitara prin carenta de acid folic, tulburari cronice de absorbtie intestinala, malnutritie, etilism, sarcina( in caz de carenta dovedita).
Alimente care contin vitamina M sunt ficatul, carnea (muschi), spanacul, drojdia de bere, verdeturile.
Sursele de vitamina PP sunt in lumea animala si vegetala: lapte, carne, ficat, rinichi, peste; ciuperci, fasole, grau, citrice, linte, struguri.
Carenta de vitamina PP duce la aparitia bolii numita pelagra.
Alimente care contin vit.A lapte,unt,galbenus de ou,untura de peste,ficat,rinichi,legume precum rosii, morcov, ardei, sfecla rosie ,varza,spanac,patrunjel, dovleac sau fructe caisele.
Carenta vit.A.din organism duce la tulburari oculare(xeroftalmia,keratomalacia),cutanate(xerodermia,cheratinizarea pieli),digestive(diaree,inapetenta)
VITAMINA B1 (TIAMINA, ANEURINA)
VITAMINA B1-Denumita si vitamina antinevritica sau anti-beriberica dupa boala beri-beri survenita in lipsa vitaminei B1 din organism.Cele mai importante surse de vitamina B1 sunt drojdia de bere, coaja cerealelor, taratele, carnea, ficatul, rinichii, ouale. Are o compozitie chimica complexa cu un continut bogat in sulf.
Detine un rol important in metabolism si in functionarea optima a sistemelor nervos, muscular si a cordului. Are actiune diuretica, lipsa ei din organism cauzand cunoscutul edem din boala beri-beri.
VITAMINA B2 (RIBOFLAVINA, LACTOFLAVINA)
VITAMINA B2-Denumita
si vitamina de crestere, se gaseste in paine alba, fasole verde,
mazare, spanac, salata, rosii, oua si carne, Are in compozitia chimica
un glucid numit riboza, este de culoare galbena si este distrusa de
ultraviolete.Riboflavina este extrem de importanta in procesele de crestere si respiratie celulara, de asemenea si la procesele de oxidare si fosforilare, Are si un rol metabolic(scade glicemia la diabetici).
Carenta vit.B2 din organism cauzeaza afectiuni oculare (irite, ambliopii), cutanate si mucoase(dermatita, stomatita, cheilita angulara, parul devine friabil si se albeste), nervoase si sanguine( apatie, facies de Parkinson, ataxie, nistagmus, kinezii si anemie)
VITAMINA B12 (CIANCOBALAMINA)
VITAMINA B12-Este o vitamina cu un rol
important in metabolism - proteic si lipidic, fiind de fapt singura
vitamina ce contine in molecula sa un metal si anume un atom de cobalt.Are actiune lipotropa, evitand incarcarea grasa a ficatului, de asemenea are un rol important in hematopoieza fiind recomandata in tratamentul anemiilor.
Are culoarea rosie si se gaseste in ficat, splina, carne, paine neagra si drojdie de bere.
VITAMINA C (ACID ASCORBIC)
VITAMINA C- Indispensabila pentru o
nutritie adecvata,spre deosebire de plante si unele animale care o
sintetizeaza din glucoza,pentru om,sursele de vitamina C sunt exclusiv
de natura alimentara,exogena(legume si fructe crude).Vitamina C
participa la metabolismul glucozei, al acidului folic, neutralizarea
radicalilor liberi( rol antioxidant)intensifica absortia fierului la
nivelul tubului digestiv, favorizeaza depunerea calciului in oase si
ajuta la vindecarea plagilor. Aportul alimentar insuficient absortia
defectuoasa,necesitatile crescute sau eliminarea excesiva,aparute la
subiectii varstnici sau la alcoolici,se asociaza frecvent cu semne de
carenta vitaminica.Vitamina C participa la numeroase reactii care au loc
in organism,cu un rol benefic in perioada de crestere,
covalescenta,surmenaj,infectii,stari gripale.Este indicata in
tratamentul oboseli (asteniei) in tratamentul starilor gripale.
VITAMINA D(CALCIFEROL)
VITAMINA D -Calciferol sau vitamina
antirahitica.Rol important in metabolismul calciului si al fosforului,cu
o importanta considerabila in procesul de osificare al intregului
sistem osos.Carenta de vitamina D poate afecta atat copiii,producand
rahitism,cat si adultii,la care produce osteomalacie,oboseala
musculara.Element esential in procesul de crestere: masa
osoasa,cartilajele si dintii pot fi afectate datorita carentei de
vitamina D,pielea devine uscata, ingrosata,aspra,cu tendinta de
descuamare;capacitatea de reproducere si dezvoltarea embrionara este
influentata,creste riscul de avort.
VITAMINA E
VITAMINA E - este un element nutritiv
esential,antioxidant biologic pentru o serie de elemente
nutritive.Mentine functionarea organitelor intracelulare,cum sint
mitocondriile si lizozomii,si asigura stabilitatea si integritatea
membranelor celulelor, inclusiv ale eritrocitelor.Vitamina E actioneaza
si ca factor suplimentar in unele sisteme enzimatice si este implicata
cu un rol functional in sistemele muscular, nervos si glandular,precum
si in procesul de imbatranire.Indicatii;Profilaxia deficientei de
vitamina E si atunci cand necesarul de Vitamina E este crescut, in
cazuri de subnutritie, hiper tiroidism, boli ale cailor hepato biliare
si in tratamentul bolnavilor casectici sau in procesul de
imbatranire;Tratamentul anemiilor asociate cu deficite nutritionale
grave;In stari de infertilitate masculina si feminina, avort spontan,
tulburari de menopauza si boli ale tesutului conjunctiv
VITAMINA K
VITAMINA K-este numita si vitamina antihemoragica, indicata in oprirea hemoragiilor de orice natura,importanta deosebita in tulburari hepatice,icter,hepatita,insuficienta si ciroza hepatica,colite,rezistenta capilara,reducerea sangerarilor abundente in ciclul menstrual,vanatai,calcifierea oaselor,elasticitatea vaselor de sange,sangerare nazala.
Alimente ce contin vit K-cartofi,rosii,spanac,varza alba, brocoli,macese,conopida, salata verde, mazare,fructe de catina,patrunjel,grau,morcov.
Carnea de porc si vita,galbenus de ou,untura de peste,lapte si produse lactate,ficatul si splina de porc.
VITAMINA M (acidul folic)
VITAMINA M -Acidul
folic este vitamina cu un rol foarte important in metabolism care
participa la sinteza histaminei si colinei, cat si a acidului
ribonucleic.Stimuleaza eritropoieza si leucopoieza, cu recomandare in anemii si leucopenii: anemie macrocitara prin carenta de acid folic, tulburari cronice de absorbtie intestinala, malnutritie, etilism, sarcina( in caz de carenta dovedita).
Alimente care contin vitamina M sunt ficatul, carnea (muschi), spanacul, drojdia de bere, verdeturile.
VITAMINA PP (acidul nicotinic)
VITAMINA PP-Denumita si vitamina antipelagroasa. datorita rolului sau pelagro-preventiv.Sursele de vitamina PP sunt in lumea animala si vegetala: lapte, carne, ficat, rinichi, peste; ciuperci, fasole, grau, citrice, linte, struguri.
Carenta de vitamina PP duce la aparitia bolii numita pelagra.